با پشتیبانی Blogger.

دنبال کننده ها

۱۳۹۰ دی ۲۷, سه‌شنبه

 تسريع پيدايش فن‏ آوري‏هاي نوين و پيشرفت فوق‏ العادۀ علم و صنعت رايانه ‏اي در سال‏هاي اخير، کشفيات و پيشرفت‏هاي علوم مختلف را با خود به همراه داشته است. کشفياتي که مي‏تواند نويد‏بخش آينده‏ اي بهتر براي جهانيان باشد؛ خصوصاً در زمينۀ پيشرفت‏هاي علم پزشکي.
در نخستين روزهاي سال نو ميلادي نگاهي بياندازيم به کشفيات درخشان و مهم سال ۲۰۱۱، يعني سالي که گذشت:
در اين سال، يکي از مهم‏ترين کشفيات علم پزشکي توسط پژوهش‏گران امريکايي به ‏وقوع پيوست که بر مبناي آن، موفق شده‏ اند با ترکيبي از دو داروي مختلف، ميزان طول عمر متوسط زنان مبتلا به رايج ‏ترين نوع سرطان سينه را افزايش دهند.
بنا بر نتايج و تحقيقات دانشمندان امريکايي، سرطان موسوم به "سرطان همراه با تومور هاي پستاني" که رايج ‏ترين نوع سرطان سينه در ميان زنان در سراسر جهان به ‏حساب مي‏ آيد، به دليل اين امر بسيار رايج و کشنده است که هورمون "استروژن" نزد زنان سبب مي‏شود که سلول‏هاي سرطاني اين نوع بيماري، بيشتر تکثير و توسعه يابند.

حال پژوهش‏گران امريکايي پس از هفت سال تحقيق بر روي گروهي متشکل از ۷۰۰ زن که به دوران يائسگي خود رسيده بودند، موفق شده ‏اند داروي جديدي را توليد کنند که ترکيبي است از دو مولوکول "آناستروزول" و "فولستران" که در گذشته به طور جداگانه براي مبارزه با سرطان سينه، از آن‏ها استفاده مي‏شد.
بدين ترتيب، به گفته‏‏ ي مسئولين اين طرح پژوهشي، اين کشف دو نکته‏ ي بسيار مثبت دارد: يکي اين‏که طول عمر زنان يائسه‏ ي مبتلا به سرطان سينه را از ۴۱ ماه، به ۴۷ ماه افزايش مي‏دهد و از سوي ديگر، نه تنها از اين به بعد شيوه ‏ي درمان چنين بيماراني تغيير خواهد کرد، بلکه بدون شک چشم ‏انداز بسيار روشني به ‏وجود آورده، براي احتمال دست‏يابي به دارويي که بتواند کاملاً افراد مبتلا به سرطان پستان را درمان کند.
از ميان ديگر کشفيات مهم پزشکي در سال ۲۰۱۱، مي‏توان به موفقيت گروهي پژوهش‏گر ديگر امريکايي اشاره کرد که موفق شده ‏اند واکسني را اختراع کنند که به کمک آن سيستم اميني بدن به تومورهاي حاوي پروتئين "ام‏يو‏سي-۱" (MUC-1) حمله مي‏کند. پروتئيني که در بيش از ۷۰درصد سرطان‏هاي مرگ‏بار موجود است. پژوهش‏گران امريکايي موفق شده ‏اند نتايج بسيار مثبتي با استفاده از واکسن خود بر روي موش‏هاي آزمايشگاهي، به ‏دست آوردند. 
بدين ترتيب، بنا به اظهارات يکي از کاشفين اين پديده که عضو مرکز مبارزه با سرطان دانشگاه جورجيا در امريکا است، اين واکسن مي‏تواند سبب کاهش اندازه ي تومور سرطاني به ميزان ۸۰ درصد شود.
اين نخستين باري است که يک واکسن مي‏تواند سيستم ايمني بدن را کمک کند تا سيستم ايمني، خود، با سلول‏هاي سرطاني مبارزه و آن‏ها را شناسايي کند. به‏ طور مثال، پروتئين ام ‏سي ‏يو-۱ که توسط اين واکسن مورد هدف قرار مي‏گيرد، در بيش از ۹۰درصد سرطان‏هاي سينه موجود است و اگر اين واکسن در انسان هم به خوبي موش آزمايشگاهي عمل کند، پزشکان گام مهمي را در ارتباط با مبارزه با سرطان سينه، سرطان تخمدان و يا سرطان مرگ‏بار لوزالمعده برخواهند داشت.
در اين زمينه، شايان ياد‏آوري است که اکنون پژوهش‏گران در حال انجام آزمايش بر روي سلول‏هاي سرطاني انسان در محيط آزمايشگاهي هستند و نخستين آزمايش‏هاي باليني از سال ۲۰۱۳ آغاز خواهد شد که در صورت مثبت بودن، اميدواري بسياري است براي اختراع واکسن مقابله با سرطان.
اما سال ۲۰۱۱، بدون شک در حيطه‏ ي کشفيات و پيشرفت‏ هاي مختلف در زمينه‏ ي مبارزه با سرطان، بسيار پررونق بوده است. گذشته از کشفياتي که در مورد آن‏ها سخن گفتيم، اين‏بار پژوهش‏گران سوييسي «انستيتوي ملي تحقيق و آزمايش در باره ‏ي سرطان» و پژوهش‏گران دانشکده ‏ي پلي ‏تکنيک لوزان موفق شده ‏اند با متوقف ساختن فعاليت يک پروتئين، فرآيند توليد متاسساز را در موش‏هاي آزمايشگاهي متوقف سازند. 
بدين ترتيب، پژوهش‏گران سوييسي پي برده‏ اند که پروتئيني به نام "پريوستين" که به‏ طور عادي در بدن انسان وجود دارد، يکي از عوامل توليد متاسساز به ‏حساب مي‏آيد و بدون آن، سلول‏هاي سرطاني ناشي از يک تومور بدخيم، نمي‏توانند تکثير و توسعه يابند و به تومورهاي ديگر سرطاني تبديل شوند. 
پژوهش‏گران کاشف اين پديده تاکيد کرده ‏اند که با تزريق يک "آنتي ‏بادي" به موش، سبب متوقف شدن پروتئين پريوستين شده ‏اند و در نتيجه، سلول بنيادي سرطاني ديگر نتوانسته است بدون اين‏ پروتئين تکثير يابد و به اين ترتيب يا از بين مي‏رود و يا غيرفعال مي‏شود. 
البته دست‏اندرکاران اين طرح متذکر شده ‏اند که اگر آزمايش‏هاي مختلف که قرار است بر روي سلول‏هاي انسان صورت پذيرد، پاسخ مثبت دهد، تنها مانعي که مي‏تواند پيش راه استفاده از اين روش براي جلوگيري از بازگشت و يا توسعه ‏ي سرطان در انسان شود، اين است که متوقف ساختن پروتئين پريوستين در انسان، اثرات جانبي داشته باشد و احتمالاً مشکلات ديگري را به‏ وجود آورد. 
چرا که هنوز با وجود پيشرفت‏هاي چشم‏گير علم پزشکي، دلايل وجود بسياري از پروتئين‏ها و چگونگي فعاليت و تأثير واقعي آن‏ها در کارکرد بدن انسان، کماکان براي دانشمندان و پزشکان در پرده‏ ي ابهام قرار دارد.
راديو فرانسه- آرش اديب زاده

بایگانی وبلاگ

عنوان بایگانی وبلاگ