۱۳۹۰ دی ۲۳, جمعه
مجمع عمومي سازمان ملل متحد، سال ۲۰۱۱ را "سال جهاني جنگل" نامگذاري کرده بود؛ تا توجه جهانيان را به اهميت رسيدگي به وضعيت جنگلها در سراسر جهان جلب کند. همچنين گذشته از هشدار دادن نسبت به عواقب تخريب بيش از پيش جنگلها در بسياري از نقاط جهان، سطح آگاهي را در ارتباط با حفاظت و توسعة پايدار انواع جنگلها بالا ببرد.
در اين ميان، در واپسين روزهاي سال ۲۰۱۱، نشستي با عنوان "همايش بينالمللي بزرگداشت سال جهاني جنگل" در ايران برگزار شد و طي آن، نسبت به بروز فاجعه در جنگل هاي ايران هشدار داده شده است.
... آقاي دکتر کهرم، در اين گردهم آيي گفته شد که ايران در شمار هفتاد کشوري است که پوشش جنگلي اش کمتر از ۱۰درصد است. اين رقم نشاندهندۀ چيست؟
اگر جنگلي وجود داشته باشد که در گذشته در مملکت ما بود، آنطور که سياحان مينوشتند، ما ميتوانستيم از جنوب به شمال کشور را طي کنيم، در زير سايۀ درختان و يا از شرق به غرب؛ که الان اينطور نيست.
اين عدد يک دهم خاک و يا ۱۰درصد از وسعت خاک يک مملکت، نمايانگر اين است که ۱۰درصد از خاک زير سايۀ درخت است، ۱۰درصد از خاک از پوشش جنگل دارد استفاده ميکند، ۱۰درصد از خاک دارد از طراوت درختان استفاده ميکند و ۱۰درصد از خاک دارد آب را توسط همين جنگلها و درختان به سفرۀ آبهاي زيرزميني ميفرستد.
هر رقمي کمتر از اين، نمودار ناکافي بودن مقدار جنگل نسبت به وسعت آن است، کما اينکه الان ما داريم ميبينيم. به خاطر اينکه فايدۀ جنگلها در تأمين درخت و سايه خلاصه نميشود و اينها عامل بسيار بسيار مهمي هستند، مثلاً در توليد اکسيژن و مثلاً در جلوگيري از گرد و خاک و يا فرسايش خاک. بنابراين کمتر از ۱۰درصد از وسعت يک مملکت، يعني جنگل ناکافي براي آن کشور، هرجا که ميخواهد باشد.
آقاي دکتر کهرم، در اين گردهم آيي، نسبت به بروز فاجعه در جنگل هاي ايران هشدار داده اند. وضعيت کنوني چگونه است که صحبت از فاجعه شده و در گذشته چگونه بوده است؟
بله؛ من تصور ميکنم که فاجعه هم اکنون با ماست. يعني ما نبايد منتظر فاجعه باشيم. در ظرف ۳۰ سال، يعني از سال ۱۳۳۹ تا ۱۳۶۹، ما پنج ميليون هکتار از جنگلهاي شمال را از دست داديم. در گذشته حدود ۳۳ ميليون هکتار جنگلهاي شمال و يا "هيرگاني" را داشتيم که الان به ۱۲ميليون هکتار تقليل پيدا کرده است. اين آنچه هست که بر سر جنگلهاي شمال آمده است.
جنگلهاي زاگرس که از شمال غربي تا وسط هاي ايران، تا استان فارس ادامه دارد، همه ساله يک سوم آب ايران را مهار ميکند، در سفره هاي زيرزميني فرو ميبرد. اين جنگلها را ما در گذشته، به خصوص جنگلهاي باارزش بلوط را به بهانه هاي مختلف از دست داديم و جنگلهاي ساير مناطق، مانند استان فارس، مانند جنگلهاي خوزستان و يا خراسان و نواحي جنوب شرق ايران، مانند بلوچستان را هم به همين ترتيب داريم از دست ميدهيم.
بنابراين ملاحظه ميفرماييد که اين هشدار کارشناسان به موقع و به جا است و حتي به نظر من، مقداري هم دير شده است. يعني اگر ما هماکنون به فکر نجات اين جنگلها بيافتيم، شايد يک نسل انساني، يعني حدود ۳۰ سال طول خواهد کشيد تا اينها برگردند به حالتي که همين ۳۰ سال پيش داشتند.
آقاي دکتر کهرم، همچنين در اين همايش گفته شده که براي جلوگيري از بروز فاجعه در رويشگاههاي جنگلي، بايد سريعاً اقدام کرد. در غير اين صورت، به زودي جنگلهاي زاگرسي به بيابان تبديل شده و جنگلهاي شمال کشور تبديل به رويشگاه هاي زاگرسي ميشوند. اين يعني چه؟
مقصود از رويشگاههاي زاگرسي، تنوع درختان بسيار کم است. يعني مثلاً جنس بلوط غالب است و بعد جنس هاي ديگر درختها کم است و تُنُک هستند. يعني يک درخت اينجا، ديگري به فاصلۀ پنجاه متر قرار دارد. در صورتي که در جنگلهاي شمال ما انبوه و تراکمي را داريم که در جهان بيسابقه است. به قول يکي از پدران علم جنگل شناسي، وقتي در اروپا و امريکا ميخواهند پدر و جد جنگلهاي اروپايي را پيگيري و مطالعه کنند، به ايران مي آيند. به خاطر اينکه اين جنگلهاي خودرو که دست انسان تا به حال در آن دخالت نداشته، حدود سه ميليون سال پيش به وجود آمده اند و دست طبيعت آنها را کماکان حفظ کرده و جاي هر درختي که ميميرد، يک درخت مي کارد.
اگر ما به همين صورت، به خاطر چوب، به خاطر منابع طبيعي، به خاطر فراهم کردن زمين براي چرا و يا به خاطر رها کردن دام در داخل جنگلها، از جنگلهاي شمال، بهره برداري کنيم، به قول کارشناسان، جنگلهاي مخروبه اي خواهيم داشت که تنک ميشود و از تنوعي که الان برخوردار است، از اين تنوع کاهش پيدا ميکند و تبديل به جنگلهايي مانند زاگرس ميشود که آنها هم جنگلهاي مخروبه هستند. حيف است! به راستي حيف است که اين جنگلهاي طبيعي سه ميليون ساله را ما از دست بدهيم.
آقاي دکتر کهرم، همچنين گفته شده که ۳۰۰هزار هکتار رويشگاه جنگلي در غرب ايران از بين رفته است. چرا؟
دلايل از بين رفتن جنگلها در غرب ايران متعدد است. ولي قسمت اولاش، مثلاً تهيۀ سوخت است. ما در سال، از جنگلهاي خودمان ۶/۹ميليون متر مکعب براي سوخت، تهيۀ زغال و يا هيزم، برداشت ميکنيم. در حاليکه ميزان پايدار ۳/۹ميليون مترمکعب است. يعني ما سه ميليون مترمکعب را داريم از اين جنگلها اضافه برداشت ميکنيم؛ بيش از توان آنها. اين سيستم پايدار نمي ماند. يعني به قول سعدي:
«بر آن کدخدا زار بايد گريست
که دخل اش بود نوزده، خرج بيست»
ما بيش از دخلمان داريم از اين جنگلها داريم بهره برداري ميکنيم.
مسئلۀ ديگر وجود دام در داخل اين جنگلها است. مسئلۀ ديگر، وجود انسانها است که در داخل اين جنگلها زندگي ميکنند و پرچين زميني که هر سال مورد استفاده قرار ميدهند، مرتب در حال گسترش است. آنها ميروند در دل جنگل درختها را قطع ميکنند، براي مصارف صنعتي، سوخت و يا براي اضافه کردن به زمينهاي کشاورزي.
ما زمينهاي کشاورزي و زمينهاي مرتع را به هزينۀ جنگلها داريم ايجاد ميکنيم. همان کاري که در جنگلهاي آمازون دارد صورت ميگيرد، ما در وسعت کوچکتري، در ايران داريم انجام ميدهيم. وقتي در طي ساليان حساب کنيد، ۳۰۰هزار هکتار در سال، مقدار کمي نيست. ولي با اين سرعت، به نظر ميرسد که افزايش هم پيدا کند متأسفانه!
آقاي دکتر کهرم، تخريب جنگلهاي ايران چه عواقبي خواهد داشت؟
چندي پيش در شهر پُتسدام (potsdam) آلمان کنفرانسي در مورد جنگلهاي جهان برگزار شد و "ناسا"، سازماني که انسان را بر روي کره ي ماه نشاند، به آنجا آمد و گفت ما داريم براي اولين بار علممان را کاربردي ميکنيم. يعني تا به حال به آسمان نگاه ميکرديم، از اين به بعد به زمين نگاه ميکنيم. يکي از چيزهايي که اين سازمان به آن نگاه ميکرد، جنگلهاي جهان بود و ديگري تالاب هاي جهان. ناسا گفت: ما عکسها و تصاوير ماهوارهاي را براي کشورها ميفرستيم که به آنها هشدار بدهيم.
مملکت ما در يک منطقۀ خشک و نيمه خشک جهان قرار گرفته که ميزان بارندگي در آنجا حدود ۲۵۰ ميليمتر در سال تخمين زده ميشود. در حاليکه به طور معدل، جهان حدود ۸۵۰ ميليمتر باران دريافت ميکند. با اين ميزان باران، ملاحظه ميکنيم که چقدر مملکت ما خشک است و چقدر ميزان آب برايش اهميت دارد. جنگلها چه در شمال -جنگلهاي هيرگاني- و چه در زاگرس، بهترين منبع تهيۀ آب هستند. يک ليتر آب در زمينهاي جنگلي در ظرف هفت دقيقه به عمق زمين ميرود و به سفرۀ آب زيرزميني ميپيوندد. در زمين کشاورزي، اين زمان ۴۵ دقيقه طول ميکشد و در زمينهاي باير بدون پوشش گياهي، چهار ساعت. بنابراين جنگلهاي زاگرس و جنگلهاي شمال بهترين محل تأمين آب هستند براي مملکت خشک ايران.
از طرف ديگر، آمار نشان ميدهد که يک هکتار جنگل در سال، ۷۰۰ تن از ذرات گرد و خاک را که به آنها "ريزگرد" ميگوييم (مثلاً ريزگرد عربي، غربي و…)،جذب ميکند.
از طرف ديگر با اين همه وسايل نقلي هاي که ما در مملکتمان داريم، ميزان گازهاي گلخانه اي است که جنگل سپري است که کرۀ زمين دستاش گرفته و دارد در مقابل اين سموم مقاومت ميکند. آن را هم از دست ميدهيم. جنگلها بهترين وسيلۀ تهيۀ اکسيژن هستند. وقتي آمدند براي يک درخت ارزشگذاري کردند، ديدند از نظر توليد اکسيژن، از نظر ميزان آب، از نظر حفظ خاک، اين درخت ارزشي معادل با ۴۰هزار دلار دارد. يعني همان کاري را که درخت ميکند، اگر ما بخواهيم از طريق صنعت از آن بهره برداري کنيم، يکسال ۴۰هزار دلار بايد هزينه کنيم. اين درخت دارد اين کار را به طور طبيعي براي ما انجام ميدهد.
من وقتي به دانشجويان محيط زيست ميگويم که باارزشترين منبعي که در ايران داريم چيست؟ آنهايي که فرزانه هستند، برميگردند ميگويند: خاک! يعني ما ميزان فرسايش خاکمان در جهان يا رتبة اول و يا رتبة دوم را دارد. حال جنگل و پوشش جنگلي بهتر از هر چيز ديگري مثل مالچ، بوته ها، زمين زراعي و يا تالاپها خاک را حفظ ميکند. ۴۳درصد فرسايش خاک در مملکت ما، در اثر جنگل زدايي پيش ميآيد.
يعني جنگل را از بين ميبريم، تبديل به مرتع ميشود، روي آن ميچريم، آن را تبديل به زمين زراعتي ميکنيم، بعد از مدتي آن رشوه و کودي که به آن ميدهيم، آنقدر افزايش پيدا ميکند که ديگر درآمد ما کفاف هزينه را نميکند و آنجاست که زمين را رها ميکنيم و در فرسايش قرار ميگيرد. تکه هايي از جنگل زيباي ارسباران و يا شمال و يا زاگرس گواه بر چنين عملي است.
بنابراين تمام جنبه هاي زندگي ما، از نظر کشاورزي، از نظر سلامت، توليد آب، توليد اکسيژن، جذب ذرات، جذب اين همه سمومي که ما در فضا پراکنده ميکنيم، منوط به وجود همين جنگلهاست که اينها را متأسفانه، اين فوايد را ما از دست ميدهيم، اگر جنگلها را از دست بدهيم.
آرش اديب زاده راديو فرانسه
بایگانی وبلاگ
-
2012
(173)
- ژوئن(11)
- مهٔ(15)
- آوریل(1)
- مارس(2)
- فوریهٔ(90)
-
ژانویهٔ(54)
- احتياج به جابجايي نيست. چندين بار گفته شده، پس باي...
- اعدام يك ورزشكار شكنجه شده و معلول
- "فتواهاي" مضحک يک آخوند جنايتکار اطلاعاتي
- کاخ سفيد از گفتگوهاي جوبايدن با اياد علاوي رهبر ...
- پاسداران دستگير شده رژيم توسط ارتش آزادي سوريه
- بارزاني حمايت خود از قيام مردم سوريه را اعلام کرد
- عربستان سعودي پذيرفت جاي رژيم آخوندي را در بازارها...
- دولت سوريه براى خاموش كردن آتش انقلاب 4 كودك را به...
- اقدامات گسترده بين المللي به منظور افزايش فشار علي...
- شوراي ملي سوريه کمکهاي رژيم ايران به بشار اسد را م...
- چگونه حسين بازجوهاي فضاي مجازي را بشناسيم؟
- بيانيه وزارت خارجه آمريکا درمحکوميت موج اعدامها در...
- رويتر : آمريکا به عراق اخطار داد، فرصت را بر باد نده!
- سبزها ي آلمان و رابطه ايراني
- بيانيه كميته امور سياسي شوراي اروپا : از تبديل کمپ...
- رژيم ايران همه چيز را در مورد اتمي خود اظهار نکرده...
- آ ..سيد فيليپ هم از غيب رسيد!؟
- وظيفه ايران است که ثابت کند برنامه اتمي آن اهداف ص...
- شرکت توتال فرانسه: خريد نفت از ايران را متوقف کرده...
- تركيه اخطار به دامن زدن درگيري فرقه اي در عراق
- ۳۴اعدام دريک روز تکاندهنده است !
- بحران هرچه بادا باد، زير عباي خامنه اي!
- بهترين رابطه!
- بيانيه شوراي وزيران اتحاديه اروپابروکسل –
- تحريم نفت ايران توسط اتحاديه اروپا به تصويب رسيد
- ديلي تلگراف: رويارويي با جاه طلبيهاي هسته اي رژيم ...
- العربيه: کنفرانس بين المللي از شوراي امنيت ميخواهد...
- ولايتي مشاور سياسي خامنه اي: سوريه خط قرمز نظام ماست
- «شاخه هاي تنومند»ي، که يکي پس از ديگري فرومي افتند
- انتقال تسليحات، نفت و ديگر کمکها به ديکتاتور سوريه...
- ظلم ماريست هر که پروردش، اژدهائي شد و فرو بردش
- خبرگزاري فرانسه: ۱۱۲۵وکيل و حقوقدان عراقي خواستار ...
- کشفيات مهم علم پزشکي در سال 2011
- زدن توي سر خامنه اي خطا نيست، خط است!
- برملا شدن توليد دکتراي تقلبي در موسسه مدرک سازي مو...
- اگر از خون فرزندم بگذرم، به خاطر آزادي زندانيان اس...
- تحركات رفسنجاني، زير مانيتور مهره هاي خامنه اي!
- اشرفي را باز آزمودن، بي بروبرگرد خطاست
- «جنگ اقتصادي»غرب با رژيم ايران، چگونه شکل گرفته وچ...
- مسئوليت سازمان ملل، اتحاديه اروپا ودولت آمريکا
- ريشه هاي ساختاري آشفتگي اقتصادي در ايران
- مصاحبه بي بي سي با غضنفر در باره مجاهدين
- مالکي توافق دولت عراق با سازمان ملل را بهکلي زير...
- وضعيت فاجعهبار جنگلهاي ايران
- زندانيان در ايران از حقوق اوليه خود محرومند
- نامه نايب رئيس پارلمان اروپا به دبيرکل ملل متحد
- فقر و ورشکستگي اقتصادي، از محصولات ايدئولوژي ولايت...
- آمريکا مسئول هرگونه آسيبي است که به ساکنان اشرف وا...
- انگيزه اصلي اين جماعت علاف الدوله در اينترنت چيست؟!
- اينهم از معنوياتي که خميني دجال قولش را ميداد!
- نامه كميته بين المللي حقوقدانان به هيلاري كلينتون
- اينک سرت واينک سندان
- آزادي بيان يا سانسور!
- آهاي آزادي! به سرزمين من در قالب پيرمردي سياه پوش...
- 2011 (54)
عنوان بایگانی وبلاگ
-
▼
2012
(173)
-
▼
ژانویهٔ
(54)
- احتياج به جابجايي نيست. چندين بار گفته شده، پس باي...
- اعدام يك ورزشكار شكنجه شده و معلول
- "فتواهاي" مضحک يک آخوند جنايتکار اطلاعاتي
- کاخ سفيد از گفتگوهاي جوبايدن با اياد علاوي رهبر ...
- پاسداران دستگير شده رژيم توسط ارتش آزادي سوريه
- بارزاني حمايت خود از قيام مردم سوريه را اعلام کرد
- عربستان سعودي پذيرفت جاي رژيم آخوندي را در بازارها...
- دولت سوريه براى خاموش كردن آتش انقلاب 4 كودك را به...
- اقدامات گسترده بين المللي به منظور افزايش فشار علي...
- شوراي ملي سوريه کمکهاي رژيم ايران به بشار اسد را م...
- چگونه حسين بازجوهاي فضاي مجازي را بشناسيم؟
- بيانيه وزارت خارجه آمريکا درمحکوميت موج اعدامها در...
- رويتر : آمريکا به عراق اخطار داد، فرصت را بر باد نده!
- سبزها ي آلمان و رابطه ايراني
- بيانيه كميته امور سياسي شوراي اروپا : از تبديل کمپ...
- رژيم ايران همه چيز را در مورد اتمي خود اظهار نکرده...
- آ ..سيد فيليپ هم از غيب رسيد!؟
- وظيفه ايران است که ثابت کند برنامه اتمي آن اهداف ص...
- شرکت توتال فرانسه: خريد نفت از ايران را متوقف کرده...
- تركيه اخطار به دامن زدن درگيري فرقه اي در عراق
- ۳۴اعدام دريک روز تکاندهنده است !
- بحران هرچه بادا باد، زير عباي خامنه اي!
- بهترين رابطه!
- بيانيه شوراي وزيران اتحاديه اروپابروکسل –
- تحريم نفت ايران توسط اتحاديه اروپا به تصويب رسيد
- ديلي تلگراف: رويارويي با جاه طلبيهاي هسته اي رژيم ...
- العربيه: کنفرانس بين المللي از شوراي امنيت ميخواهد...
- ولايتي مشاور سياسي خامنه اي: سوريه خط قرمز نظام ماست
- «شاخه هاي تنومند»ي، که يکي پس از ديگري فرومي افتند
- انتقال تسليحات، نفت و ديگر کمکها به ديکتاتور سوريه...
- ظلم ماريست هر که پروردش، اژدهائي شد و فرو بردش
- خبرگزاري فرانسه: ۱۱۲۵وکيل و حقوقدان عراقي خواستار ...
- کشفيات مهم علم پزشکي در سال 2011
- زدن توي سر خامنه اي خطا نيست، خط است!
- برملا شدن توليد دکتراي تقلبي در موسسه مدرک سازي مو...
- اگر از خون فرزندم بگذرم، به خاطر آزادي زندانيان اس...
- تحركات رفسنجاني، زير مانيتور مهره هاي خامنه اي!
- اشرفي را باز آزمودن، بي بروبرگرد خطاست
- «جنگ اقتصادي»غرب با رژيم ايران، چگونه شکل گرفته وچ...
- مسئوليت سازمان ملل، اتحاديه اروپا ودولت آمريکا
- ريشه هاي ساختاري آشفتگي اقتصادي در ايران
- مصاحبه بي بي سي با غضنفر در باره مجاهدين
- مالکي توافق دولت عراق با سازمان ملل را بهکلي زير...
- وضعيت فاجعهبار جنگلهاي ايران
- زندانيان در ايران از حقوق اوليه خود محرومند
- نامه نايب رئيس پارلمان اروپا به دبيرکل ملل متحد
- فقر و ورشکستگي اقتصادي، از محصولات ايدئولوژي ولايت...
- آمريکا مسئول هرگونه آسيبي است که به ساکنان اشرف وا...
- انگيزه اصلي اين جماعت علاف الدوله در اينترنت چيست؟!
- اينهم از معنوياتي که خميني دجال قولش را ميداد!
- نامه كميته بين المللي حقوقدانان به هيلاري كلينتون
- اينک سرت واينک سندان
- آزادي بيان يا سانسور!
- آهاي آزادي! به سرزمين من در قالب پيرمردي سياه پوش...
-
▼
ژانویهٔ
(54)